Navigate Up
Sign In

Bolesti zglobova

Osnovni problem svih bolesti zglobova, bilo da su u pitanju zapaljenske ili degenerativne bolesti, predstavljaju bol, ukočenost i ograničena pokretljivost.

Bolesti zglobova Artroza kao najčešća bolest zglobova, može se opisati kao hronična progresivna degenerativna bolest, koja zahvata jedan, ili što je mnogo češće, više zglobova. U njenoj osnovi je oštećenje zglobne hrskavice koje dovodi do bolova i smanjene pokretljivosti. Najčešće su zahvaćeni takozvani noseći zglobovi kao što su kukovi, kolena i kičmeni stub. Međutim, mogu biti zahvaćeni i mali zglobovi ruku i nogu, što značajno remeti svakodnevne aktivnosti i umanjuje kvalitet života obolelih.

Uzroci artroze

Iako se kao najčešći faktor rizika navode godine starosti, artroza nije samo bolest starih. Neke statistike pokazuju da se promene u zgobovima javljaju kod 40% žena i muškaraca starosti između 45 i 65 godina i kod oko 70% ljudi preko 65 godina starosti. Međutim, nije neobično da ovakve promene ima i osoba starosti oko 30 godina. Vrlo čest uzrok artroze je preveliko opterećenje zglobova, koje je posledica prekomerne telesne težine, teškog fizičkog rada ili bavljenja sportom. Nastanku artroze doprinose povrede i bolesti zglobova, kao i genetska predispozicija.

Kako se boriti protiv artroze?

Idealno bi bilo izbegavati faktore rizika, ali je to retko kada moguće. Najčešće se koriste metode za poboljšanje kvaliteta života obolelih (vežbe, rehabilitacija, lekovi protiv bolova). Od lekova najčešće se koriste analgetici i nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Smanjenje bola i zapaljenja koje donose lekovi, doprinosi boljoj pokretljivosti zglobova, ali nema uticaj na uzroke bolesti. Pored toga, lekovi mogu imati brojne neželjene efekte, pre svega na sluzokožu želuca.

Danas je red na preparate sa drugačijim ciljevima

Oni sadrže efikasne supstance nazvane hondroprotektori (glukozamin, hondroitin). Njihov nivo opada sa godinama i zato je neophodno nadoknaditi ih. Brojne kliničke studije su dokazale neophodnost njihovog davanja u cilju obnavljanja strukture hrskavice, njene zaštite i održavanja njenih mehaničkih i elastičnih svojstava. Cilj upotrebe hondroprotektora, pre svega je smanjenje uzimanja lekova protiv bolova koji imaju mnogo sporednih efekata. Pokazano je da dugotrajna upotreba hondroprotektora dovodi do smanjenja bolova, a samim tim i manje upotrebe lekova.